Το αλάτι, η ζάχαρη και το αλεύρι είναι γνωστά σε πολλούς ως «λευκά δηλητήρια». Γιατί τα αποκαλούν έτσι και είναι πράγματι τόσο επικίνδυνα για την υγεία μας;
🔺Αλάτι : Το αλάτι, ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, περιέχει ηλεκτρολύτες ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, έχει συσχετισθεί όμως και με διάφορες χρόνιες παθήσεις , με πιο γνωστή την υπέρταση. Δυστυχώς, το αλάτι της διατροφής μας κρύβεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση, όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό. 🔺Ζάχαρη : Κάποιες από τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία, οι οποίες είναι γνωστές στους περισσότερους, αποτελούν μεταβολικά νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και η τεριδόνα. Η ζάχαρη είναι ένα απλό σάκχαρο που μπορεί να βρίσκεται κρυμμένο στα τρόφιμα και τις διατροφικές ετικέτες τους σε πολλές μορφές και ονομασίες ως πρόσθετο, όπως και το αλάτι. Η λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη δεν έχει να προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας, παρά μόνο θερμίδες.
🔺Αλεύρι :Το λευκό αλεύρι, παρόλο που έχει ενοχοποιηθεί τόσο πολύ, είναι ακριβώς το ίδιο με το ολικής όταν μεταβολίζεται στο σώμα και περιέχει ίδιες σχεδόν θερμίδες. Αυτό που λείπει όμως από το λευκό επεξεργασμένο αλεύρι σε αντίθεση με το ολικής, είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό μας πολλά οφέλη για τον μεταβολισμό, όπως ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα, το αίσθημα κορεσμού και η καλή υγεία του εντέρου. ◾Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να μας απαγορεύσει⛔ να καταναλώσουμε όλες τις παραπάνω τροφές. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να έχουν χώρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, περιορίζοντας φυσικά τα έτοιμα, επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα, σε επίπεδα που δεν θα μπορούν να έχουν μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. ✅Είναι σημαντικό ❗να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε και σε τι ποσότητες‼️ διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, και να φροντίζουμε για μια καλή υγεία.❤️‼️
#eugeniarestemi #healthytips #αλάτι #ζάχαρη #αλεύρι