🍷Το κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το κρασί ανάλογα με τη διαδικασία της ζύμωσης που ακολουθείται (με τα στερεά στοιχεία του ή όχι) παίρνει το χρώμα του, λευκό, κόκκινο ή ροζέ.
🍷Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί αποκτά το χρώμα και τη γεύση του από τη φλούδα του σταφυλιού που προέρχεται από τις ανθοκυανίνες που υπάρχουν σε αυτή. Παρασκευάζεται από σκούρες κόκκινες ποικιλίες σταφυλιού. Το χρώμα του κρασιού μπορεί να κυμαίνεται από βιολετί, χαρακτηριστικό των νέων κρασιών, κόκκινο για ώριμα κρασιά, έως και καφέ για παλαιότερα κόκκινα κρασιά.
🍷Λευκό κρασί
Για την παρασκευή του λευκού κρασιού, τα σταφύλια συμπιέζονται γρήγορα, ο χυμός τους στραγγίζεται αμέσως και οι φλούδες των σταφυλιών απομακρύνονται. Χρησιμοποιούνται συνήθως λευκές ποικιλίες σταφυλιού, αν και κόκκινα σταφύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν ο οινοποιός φροντίσει να μην χρωματιστεί ο μούστος κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού του χυμού από τον πολτό.
Το ξηρό (με χαμηλά σάκχαρα) λευκό κρασί είναι το πιο κοινό, που προέρχεται από την πλήρη ζύμωση του χυμού, ωστόσο παρασκευάζονται και γλυκά λευκά κρασιά.
🍷Ροζέ κρασί
Ένα ροζέ κρασί αποκτά χρώμα από τις κόκκινες φλούδες σταφυλιών, αλλά όχι αρκετά για να χαρακτηριστεί ως κόκκινο κρασί. Μπορεί να είναι ο παλαιότερος γνωστός τύπος κρασιού, καθώς είναι το πιο απλό στην παρασκευή του. Το χρώμα μπορεί να κυμαίνεται από ένα απαλό πορτοκαλί έως ένα ζωηρό σχεδόν μωβ, ανάλογα με τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται και τις τεχνικές οινοποίησης.
➡️www.restemi.gr