Βιταμίνη D ‼️
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, έχει χαρακτηριστικά ορμόνης και συμβάλει στη προστασία του μυοσκελετικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της πάνω στη συγκεκριμένη βιταμίνη λόγω του ρόλου της στην υγεία. Η βιταμίνη D χωρίζεται σε δύο κατηγορίες την εργοκαλσιφερόλη (D2) και τη χοληκαλσιφερόλη (D3), η πρώτη λαμβάνεται από φυτικά τρόφιμα (μανιτάρια, μύκητες ζύμης) και η δεύτερη κατηγορία από ζωικές τροφές και από τον ήλιο 🌞 (ακτινοβολία UVB). Το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το λαμβάνουμε από τον ήλιο (90%) και το υπόλοιπο από τη διατροφή (10%).
Κύριες πηγές βιταμίνης D είναι:
• Ο κρόκος από το αυγό 🍳
• Τρόφιμα εμπλουτισμένα (π.χ. γάλα, χυμός πορτοκάλι, δημητριακά, φυτική μαργαρίνη) 🥛
• Σολομός, σαρδέλες και γενικότερα τα λιπαρά ψάρια 🐟
• Μανιτάρια
• Φυτική Μαργαρίνη: 10γρ. φυτικής μαργαρίνης προσδίδουν περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης 🧈
▪️Με βάση τα νεότερά δεδομένα η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται στις 400IU μονάδες για τους ενήλικες.
➡️www.restemi.gr
#nutrition #healthyfood #vitamind #loveyourbody #eugeniarestemi #nutritiontips