➡️Η βιταμίνη Κ είναι ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών βιταμινών. Πρωταρχικός της ρόλος είναι 🔺η πήξη του αίματος,🔺 δρα κατά της οστεοπόρωσης, 🔺μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων και 🔺προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
➡️Πλούσιες διατροφικές πηγές στα 100γρ είναι:
🔺Μπρόκολο περιέχει 154mg
🔺Κουνουπίδι περιέχει 191 mg
🔺Λάχανο περιέχει 149-275 mg
🔺Σογιέλαιο περιέχει 200 mg
🔺Μαρούλι περιέχει 113 mg
🔺Σπανάκι 66 mg
🔺Νιφάδες βρώμης περιέχουν 63 mg
🔺Ρεβίθια περιέχουν 48 mg
🔺Ντομάτες περιέχουν 48 mg
🔺Αυγά περιέχουν 50 mg
🔺Σπαράγγια περιέχουν 39 mg
🔺Φασόλια περιέχουν 28-33 mg
➡️Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ποσότητα πρόσληψης της βιταμίνης Κ, καθώς αυτή αλληλοεπιδρά με ορισμένα φάρμακα. Αυτά είναι τα εξής:
🔺Αντιπηκτικά
🔺Αντιβιοτικά
🔺Ορλιστάτη