Η θρεπτική αξία του τόφου εξαρτάται από την πυκνότητα που έχει καθώς και από τον τρόπο τον οποίο παρασκευάζετε ❕
◼️ Κατατάσσεται πρώτο στην κατηγορία των προϊόντων φυτικής προέλευσης με ⬆️ υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης.
◼️ Η πρωτεΐνη η οποία περιέχει είναι υψηλής βιολογικής αξίας διότι περιέχει 8 από τα 9 απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα. Επιπλέον η περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες και λιπαρά είναι χαμηλή όμως είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν περιέχει λακτόζη .
🔺 Τα 100γρ. τόφου αποδίδουν περίπου 120kcal και 14γρ. πρωτεΐνη.
◼️ Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά του αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών B (απαραίτητες για τη νευρομυική λειτουργία). Επιπλέον τα 115γρ. τόφου παρέχουν το 75% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου (όσο περίπου το αγελαδινό γάλα 🥛 αλλά περισσότερο από το γάλα σόγιας).
◼️ Επιπροσθέτως περιέχει αρκετή ποσότητα χαλκού, σεληνίου και ψευδαργύρου, μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό.
🔺 Στην αγορά θα βρείτε και το μαύρο τόφου το οποίο περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κλασσικό κίτρινο καθώς επίσης και βιταμίνη B12, D και ω-3 λιπαρά οξέα (EPA, DHA).