Η σόγια είναι φυτό 🌱 το οποίο καλλιεργείται και χρησιμοποιείται στην Κίνα για παραπάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια. Οι δράσεις που έχει στην υγεία του ανθρώπου έχουν μελετηθεί εκτενώς ενώ παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται.
Σε διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα του εμπορίου 🥡 είναι πιθανόν να υπάρχει σογιέλαιο, σογιάλευρο και λεκιθίνη σόγια όπως είναι τα ζυμαρικά 🍜, η σοκολάτα 🍫, τα δημητριακά 🥣 και τα μπισκότα 🍪.
Κύριες πηγές σόγιας είναι το γιαούρτι σόγιας 🥣, το γάλα σόγιας🥛, το τόφου (μαλακό τυρί το οποίο φτιάχνεται από γάλα σόγιας), η σάλτσα σόγιας 🍶, η πρωτεΐνη σόγιας, το σογιέλαιο και το μίζο όπου προέρχεται από ρύζι 🍚, αλάτι 🧂 και φασόλια σόγιας🍛.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η σόγια είναι:
• η υψηλή ⬆️ περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13gr/100gr) για αυτό το λόγω προτιμάται από τους χορτοφάγους ως εναλλακτικό προϊόν για το κρέας.
• η ιδανική ποσότητα λιπαρών οξέων (6,8gr/100gr), φυτικών ινών 🌱, βιταμινών όπως η βιταμίνη C (29mg/100gr) και μετάλλων (φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, και ασβέστιο) για τον οργανισμό.
• η καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθώς περιέχει ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα παράλληλα περιέχει χαμηλά ⬇️ ποσοστά κορεσμένων λιπαρών οξέων (0,79gr).
Τα περισσότερα από τα οφέλη της σόγιας αποδίδονται στις ισοφλαβόνες , φυτικά οιστρογόνα τα οποία έχει φανεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση‼️
➡️Παρά το γεγονός πως η σόγια είναι φυτικό προϊόν, διαθέτει λυσίνη που είναι απαραίτητο αμινοξύ και υπολείπεται από τα υπόλοιπα φυτικά τρόφιμα.