◾Ο σίδηρος που υπάρχει στις τροφές είναι είτε αιμικός είτε μη αιμικός.Το σώμα απορροφά περισσότερο σίδηρο από πηγές αιμικού σιδήρου (σίδηρος ζωικής προέλευσης) σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης) ο οποίος δεν απορροφάτε τόσο εύκολα.
◾Κύριες ζωικές πηγές σιδήρου Fe:
🔺Συκώτι
🔺Κόκκινο κρέας , μοσχαράκι
🔺Ψάρι
🔺Στρείδια & μύδια
🔺Κοτόπουλο, κυρίως το συκώτι
◾Φυτικές πηγές σίδηρου Fe:
🔺Όσπρια (φακές , ρεβίθια, φασόλια, φάβα)
🔺Ξηροί καρποί
🔺Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες!)
🔺Σουσάμι
🔺 Λαχανικά: σπανάκι , παντζάρια
◾Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C διευκολύνουν την απορρόφηση του σιδήρου και φυλλι-κού οξέος από τον οργανισμό και συντελούν στην αποκατάσταση της υγείας.
Συνδύασε: , κόκκινο κρέας με πράσινη σαλάτα & μπόλικο λεμόνι , σπανακόρυζο με λεμό-νι, ξηρούς καρπούς με φυσικό χυμό πορτοκαλιού.‼️
⚠️Απόφυγε: Οποισδήποτε τροφές περιέχουν ασβέστιο δρουν ως αναστολείς του σιδήρου, δεν τον αφήνουν να απορροφηθεί. Αποφεύγουμε να προσθέσουμε στους παραπάνω μαγειρικούς συνδυασμούς γάλα, γιαούρτι, τυρί, όσο κι αν γίνονται πιο νόστιμοι έτσι‼️
s;I