Πρασόρυζο 😋
Ένα φαγητό κατεξοχήν παραδοσιακό και συνδεδεμένο με την Ελληνική κουζίνα ❤️.
🔺 Υλικά:
• 80 γρ. ελαιόλαδο 🍶
• 1 κρεμμύδι
• 3 πράσα 🥬
• 200 γρ. ρύζι 🍚
• 1-1,2 λίτρο νερό 💦
• 1 κύβο λαχανικών 🧊
• Αλάτι – πιπέρι 🧂
• χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι 🍋
• 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
• 3 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
• μυρωδικά, φρέσκα, ψιλοκομμένο
• φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο.
🔺 Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και μαραίνουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσει με νεράκι & λαδάκι.
2. Κόβουμε τα πράσα σε μικρές ροδέλες 1 εκ. τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το πράσο. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
3. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε μαζί με το μείγμα πράσου – κρεμμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει σκεπασμένο με καπάκι για 15 λεπτά.
5. Μετά από 15 λεπτά 🕒 το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5 λεπτά.
6. Ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει το ρύζι, αφαιρούμε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σκεπάζουμε για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
7. Aν το ρύζι ακόμα κρατάει αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά στη φωτιά και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμα λίγο νερό. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, την οξύτητα και σερβίρουμε με τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.