Πατάτα vs Γλυκοπατάτα
▪️Μία από τις αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων είναι η Πατάτα, η οποία κυριαρχεί σε πολλά πιάτα με όλες τις μορφές, ψητή, βραστή, πουρέ κτλ.
▪️Το τελευταίο καιρό πολλοί προσπαθούν να κάνουν αυτήν την «αγάπη» ❤️ τους πιο υγιεινή αντικαθιστώντας την με την Γλυκοπατάτα. Αλήθεια, ποια είναι όντως η διαφορά των δύο; Είναι όντως πιο υγιεινή;
▪️Η αλήθεια είναι πως και τα δύο είδη πατάτας μπορούν να προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν την ζημιά που προκαλείται στο σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η συμβατική έχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικά και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα.
▪️Δεν βρίσκουμε διαφορά στις θερμίδες, στα γραμμάρια πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λίπους που προσφέρουν, αλλά διαφέρουν στα μικροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα η συμβατική πατάτα έχει περισσότερο κάλιο ενώ η γλυκοπατάτα περισσότερη βιταμίνη C.
▪️Επιπλέον μεγάλη διαφορά συναντάμε στη βιταμίνη Α.
▪️Ένας τομέας σημαντικός που πολλοί προτιμούν την γλυκοπατάτα είναι ότι έχει χαμηλότερο ⬇️ γλυκαιμικό δείκτη (Δείκτης που δείχνει πόσο επηρεάζει μια τροφή το σάκχαρο μας). Θεωρείται χαμηλός ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής που είναι κάτω από 55 και της γλυκοπατάτας είναι 4️⃣4️⃣, ενώ της συμβατικής περίπου 7️⃣8️⃣. (Μέτρηση για βραστές πατάτες).
➡️ Οπότε για άτομα που έχουν σακχαρώδη Διαβήτη θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη επιλογή η γλυκοπατάτα, χωρίς η συμβατική να είναι εντελώς απαγορευτική.
✔️Ουσιαστικά και τα δύο είδη πατάτας μπορούν να έχουν την θέση τους σε μία ισορροπημένη διατροφή, επειδή παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λειτουργούν ως καλή πηγή ενέργειας.
#nutritionists #potatoes #sweetpotatoes #loveyourbody #lunch #vitamina #dietitian #nutrition #healthytips