Η κινόα αποτελεί σπόρο από θαμνώδες φυτό και ανήκει στη κατηγορία των ψευτο-δημητριακών, τη συναντάμε σε διάφορα χρώματα όπως κόκκινο, άσπρο, μαύρο και μπλε. 🔺Επιπλέον περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό τα οποία συναντώνται κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα και σπάνια σε φυτικής προέλευσης. Επιπλέον αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών. 🔺Αποτελεί πολύ καλή τροφή για τους χορτοφάγους, τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και την γλουτένη.
◾Το πλιγούρι προέρχεται από το σιτάρι και περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ενισχύει τον κορεσμό με αποτέλεσμα να προωθεί την απώλεια βάρους. 🔺Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.🔺 Επιπρόσθετα η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση οφείλεται στη περιεκτικότητα του σε σελήνιο.
◾Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και δεν περιέχει γλουτένη. 🔺Έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνει τα επίπεδα της καλής (HDL). 🔺Επιπρόσθετα συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.