➡️Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, τα σαρακοστιανά και τα νηστίσιμα παίρνουν θέση στο τραπέζι μας. Ο χαλβάς, η λαγάνα, ο ταραμάς, τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ελιές και τα ντολμαδάκια είναι αυτά που έχουν την τιμητική τους.
🔺Χαλβάς ή παστέλι: Είναι πλούσια σε θρεπτική αξία, αλλά και σε θερμίδες, αποδίδοντας περίπου 500kcals ανά 100γρ. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα έξτρα υλικά όπως οι ξηροί καρποί, καθώς αυξάνονται και άλλο οι θερμίδες.
🔺Λαγάνα: Μία φέτα είναι αρκετή, αφού ισοδυναμεί με μια απλή φέτα ψωμιού. Προτιμήστε ολικής ή πολύσπορες!
🔺Ταραμάς: Είναι πλούσιος σε αλάτι, όπου δίνει περίπου 400kcals ανά 100γρ. Περιορίστε την κατανάλωση του έως 2 κουταλιές της σούπας.
🔺Θαλασσινά: Επιλέξτε ψητά ή μαγειρεμένα και όχι τηγανιτά και αποφύγετε τις πολλές σάλτσες.
🔺Όσπρια: Προσθέστε τα στις σαλάτες ή συνδυάστε τα με ρύζι για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση του σιδήρου.
🔺Ελιές: Μην το παρακάνετε, 3-4 ελιές αποδίδουν 45 kcal. Ξεπλύνετε καλά τις αλατισμένες ελιές.
Καλά κούλουμα και καλή Σαρακοστή ❗
➡️www.restemi.gr
#restemi#nutritionist #nutrition#dietitian #healthylife#healthyfood#healthydiet #καθαράΔεύτερα #κούλουμα#χαλβας