🍽️Η μέθοδος του πιάτου στοχεύει τόσο στην ισορροπημένη και πλήρη κατανάλωση γευμάτων όσο και στην εκπαίδευση ως προς τον υπολογισμό της μερίδας με απλό και κατανοητό τρόπο.⚠️
✅Η μέθοδος περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός «πρότυπου πιάτου» που παρουσιάζει ποσοτικά και ποιοτικά την προτεινόμενη πρόσληψη για τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα:
🍏Το ½ του πιάτου καλύπτεται με φρούτα & λαχανικά. Επιλέγουμε ποικιλία χρωμάτων🍅 σε άφθονη ποσότητα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας σε όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά 🥕(βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).
🥔Το ¼ του πιάτου απαρτίζουν τα αμυλούχα τρόφιμα. Προτιμούμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως ενώ παράλληλα αποφεύγουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλούς ή επεξεργασμένους🍞 υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί.
🍖Το τελευταίο ¼ του πιάτου αποτελείται από πρωτεΐνες. Τα ψάρια,🐟 τα πουλερικά,🐓 τα όσπρια και τα αυγά🥚 αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεϊνών. Το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία ενώ παράλληλα (ιδίως τα αλλαντικά) έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.
🥑Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα του πιάτου το οποίο είναι φημισμένο για τα ευεργετικά συστατικά του και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
🥤Επαρκής πρόσληψη υγρών. Τα 30ml νερού /kg Σ.Β. θεωρείται ικανοποιητική ποσότητα για την σωστή λειτουργία των νεφρών και την ενυδάτωση του οργανισμού 🧊.
✅Χρησιμοποιήστε το σουπλά στην καθημερινότητα σας ως πρότυπο για να έχετε ένα ισορροπημένο πιάτο διατροφής.
➡️www.restemi.gr
#eugeniarestemi #nutrition#dietitian #nutritionist #eathealthy #stayhealthy #Mediterraneandiet