Ως γαστρεντερίτιδα ορίζεται μια φλεγμονή στο έντερο ή/και το στομάχι. Συνήθως το άτομο που πάσχει εμφανίζει συμπτώματα όπως ναυτία ή εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ορισμένες φορές πυρετό.
Τι μπορούμε να προσέξουμε στη διατροφή μας εάν πάσχουμε από γαστρεντερίτιδα;
• Καταναλώνουμε στερεό φαγητό χωρίς πολλές φυτικές ίνες, όπως λευκά μακαρόνια, ψωμί, ρύζι, φρυγανιές, κοτόπουλο. Τρώμε μικρές ποσότητες και μασάμε καλά την τροφή για να μην επιβαρυνθεί το στομάχι.
• Αποφεύγουμε τρόφιμα όπως καφέ, αλκοόλ, γάλα, ζάχαρη, τηγανητά, πικάντικα και λιπαρά φαγητά, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
• Πίνουμε αρκετό νερό για να αναπληρώσουμε τη μεγάλη απώλεια σε αυτή την περίοδο. Φροντίζουμε, όμως, να το κάνουμε σε μικρές ποσότητες ανά συχνά χρονικά διαστήματα για να μη γίνει εντονότερο το αίσθημα ναυτίας.
• Πέρα από το νερό, χάνεται και αρκετή ποσότητα ηλεκτρολυτών. Μπορούμε να πάρουμε έτοιμους από το φαρμακείο ή να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα πλούσια σε νάτριο (π.χ. αλμυρά κράκερ, ζωμούς για σούπα) και κάλιο (π.χ. φρούτα και χυμούς, πατάτες)