Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών🦴 και των δοντιών🦷. Έχει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πήξη του αίματος και στην ορμονική λειτουργία. Είναι ευρέως κατανεμημένο, τόσο σε ζωικές τροφές, όσο και σε φυτικές. Ωστόσο, οι ζωικές τροφές περιέχουν, σε γενικές γραμμές, λιγότερο ασβέστιο από ό,τι τα τρό-φιμα φυτικής προέλευσης.
🔺Αμύγδαλα: Τα 10 αμύγδαλα περιέχουν 35 mg ασβεστίου.
🔺Αποξηραμένα σύκα: Τα 8 αποξηραμένα σύκα περιέχουν 107 mg ασβεστίου.
🔺Ξερά φασόλια: Ένα φλιτζάνι περιέχει 161mg ασβέστιο.
🔺Κασέρι: 1 φέτα περιέχει 204mg ασβεστίου.
🔺Σπανάκι:Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 245mg ασβέστιο.
🔺Γιαούρτι 2%: Ένα κεσεδάκι περιέχει 488mg ασβέστιο.
🔺Άπαχο γάλα. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα παρέχει 306mg ασβεστίου.
🔺Σαρδέλες: Τα 100γρ. σαρδέλες με τα κόκαλα περιέχουν 351mg ασβέστιο.
✅Συστάσεις για την επαρκή πρόσληψη Ασβεστίου:
🔺Παιδιά(1-11ετών): 500-1000 mg/Ημέρα.
🔺Έφηβοι: 1300mg/Ημέρα.
🔺Ενήλικες: 1000 mg/Ημέρα.
🔺Μεσήλικες >50ετών: 1300 mg/Ημέρα.