🔺 Ελληνικός: Παρασκευάζεται με ψήσιμο σε μπρίκι και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αποτελεί το καϊμάκι, δηλαδή ο πηχτός αφρός που δημιουργείται στην επιφάνεια μόλις ψηθεί. Είναι ο καφές με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και η μεγαλύτερη ποσότητα της καφεΐνης του παραμένει στο κατακάθι.
➡️ Ένα φλιτζάνι 50ml περιέχει 40mg καφεΐνης.
🔺 Γαλλικός: Είναι γνωστός και ως καφές φίλτρου και θεωρείται ελαφρύς καφές. Κυκλοφορεί με διάφορες γεύσεις (π.χ. φουντούκι, καραμέλα, βανίλια, κ.α.), πράγμα που τον κάνει γευστικό ακόμη και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
➡️ Ένα φλιτζάνι 200ml περιέχει 145mg καφεΐνης.
🔺 Cappuccino: Παρασκευάζεται με βάση τον espresso και φτιάχνεται συνήθως με αφρόγαλο.
➡️ Ένα φλιτζάνι 150ml περιέχει 60mg καφεΐνης. Αν το γάλα που χρησιμοποιείται είναι πλήρες, στις 5 θερμίδες του espresso προστίθενται 110 θερμίδες για μια κούπα καφέ, ενώ αν το γάλα 🥛 είναι με χαμηλά λιπαρά, τότε προστίθενται 70 θερμίδες.
Παρόλο που οι παραπάνω καφέδες περιέχουν από μόνοι τους ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λιπαρά (εκτός από τον cappuccino λόγω του γάλακτος), οι συνολικές θερμίδες του εξαρτώνται από την προσθήκη ζάχαρης. Κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 🥄 προσδίδει περίπου 20 θερμίδες στον καφέ. Εάν προσθέσουμε και γάλα στον καφέ μας, οι θερμίδες θα αυξηθούν ανάλογα με την ποσότητα και την περιεκτικότητά του γάλακτος σε λιπαρά.
“To me, the smell of fresh-made coffee is one of the greatest inventions.”
➡️ Hugh Jackman
➡️ www.restemi.gr
#restemi #eugeniarestemi #nutritional #nutrition #dietitian #coffeelover #cappuccino