🔺 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχθεί ότι η πολύ συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά) 🥓 έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ορισμένων τύπου καρκίνου (κυρίως του παχέος εντέρου). Συγκεκριμένα, οι οργανισμοί αυτοί τα έχουν κατατάξει στα Group-1 καρκινογόνα, το οποίο σημαίνει πως υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι είναι καρκινογόνα. Φαίνεται πως η περιεκτικότητά τους σε νιτρικά που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία τους, είναι αυτή που σχετίζεται με την καρκινογόνο δράση τους.
🔺 Η αυξημένη κατανάλωσή τους φαίνεται, επίσης, να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να αποκλείσουμε εντελώς τα αλλαντικά από τη διατροφή μας, συστήνεται όμως η κατανάλωση τους να βρίσκεται στο ελάχιστο.
🔺 Πώς μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε; Αντί των αλλαντικών, μπορούμε να προτιμήσουμε σαν πηγή ζωικής πρωτεΐνης το βραστό αυγό 🥚 , κομμάτια κοτόπουλου 🍗 που έχουμε βράσει ή ψηθεί στο φούρνο και τυριά 🧀 (κίτρινα, λευκά, cottage, philadelphia, κ.α.).