🔺Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, η φάβα, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι).
🔺Διατροφικά οφέλη των οσπρίων: Έχουν υψηλή διατροφική αξία, μεγάλη περίοδο συντήρησης και πολύ χαμηλό κόστος. Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Είναι πλούσια σε
• αζωτούχες ενώσεις,
• υδατάνθρακες,
• βιταμίνες Β,
• λιποειδή
• πρεβιοτικά
• φυτικές ίνες
🔺Τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου. Συμβάλλουν στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στην καλή λειτουργεία του εντέρου.Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.
➡️www.restemi.gr
#eugeniarestemi #restemi #nutrition #dietitian #nutritionist #dietitiansofinstagram